ITÁLIE - GARGÁNO

16.02.2013 14:47
 

Letos s jógou pojedeme do Itálie na poloostrov Gargáno. Opět se bude jednat o rodinnou záležitost - ráno a večer si společně zacvičíme a přes den si budeme užívat svých blízkých. 

Termín:  29. srpna - 5. září 2015 (jedná se o termín ubytování, na dopravu je třeba připočítat vždy 1 den).

Cena bez dopravy:  dospělý 2 990,- Kč,  dítě 2 790,- Kč (cena zahrnuje ubytování na 7 nocí, 12 lekcí jógy, spotřebu vody, plynu a elektřiny, závěrečný úklid, 1 parkovací místo na apartmán, využívání bazénů a multifunkčního hřiště, animaci).

Příplatky na místě: pobytová taxa (zatím není upřesněna, počítejte s cca 0,8 - 1,5 euro na osobu/den, děti zdarma), vratná kauce (100 euro), plážový servis zahrnující používání člunů a šlapadel (60 euro na týden).

Strava:  vlastní. Každý apartmán je vybaven základním nádobím a kuchyňským koutem. V okolí dostatek pizzerií a restaurací s místními specialitami :-)

Autobusová doprava z Brna:  3 000,- Kč (cena za případný transfer ze Zlína do Brna závisí na počtu zájemců).

Vlastní doprava: vzdálenost ze Zlína 1 500 km. Délka cesty dle googlu 13 hod. Dálniční sjezd: Poggio Imperiale, dálnice A14 Bologna - Bari, Železniční zastávka: Rodi Garganico (8 km). Nízkonákladové letadla létají do Bari nebo Neapole (cenu za transfer zjišťuji). 

Ubytování v apartnánech ve středisku Lido del Mar - uzavřeném klidném areálu pouhých 100 metrů od písečné pláže s pozvolným vstupem do moře. Je ponořen do zeleně pinií a eukalyptů a nachází se nedaleko městečka Lido del Sole, jež je vybudované na kruhovém půdorysu podél písečné pláže (vzdálenost do centra jen 300 metrů). Najdete zde řadu různých restaurací, barů, obchůdků a sportovišť obklopených bujnou středomořskou vegetací. Asi 6 km od střediska se nachází starobylé městečko Rodi Garganica, jež se může chlubit neporušenou původní zástavbou a kam se dá projít kolem moře hezkou procházkou. Obě místa jsou jakousi branou Gargána, od níž se začínají zvedat kopce a pobřeží se stává členitým a skalnatým :-)

Vybavení a služby: 2 zcela nové bazény (pro dospělé a pro děti), multifunkční hřiště, animace, bar, restaurace, pizzerie, obchod s potravinami, připojení na WIFI (zdarma v určených prostorách), soukromá písečná pláž 100 m, plážový volejbal, hřiště na petanque, dětské hřiště, parkoviště, prádelna (na žetony). Půjčovna kol vzdálena 400 metrů.

Apartmány: umístěny v jednopatrových samostatných nebo řadových vilkách s vlastním vchodem. Dle počtu ubytovaných jsou jedno či dvoupokojové a jsou moderně zařízeny (TV, trezor, koupelna, kuchyňský kout, veranda).

O klimatizaci (35 euro za pobyt) nebo ventilátor (14 euro) je možno požádat na místě. Povlečení a ručníky si je třeba vzít vlastní nebo si na místě připlatit (10 euro na osobu za povlečení, 5 euro za ručník).

 

 

POLOOSTROV GARGANO vybíhá do Jaderského moře ve tvaru ostruhy pomyslné italské boty. Hory jakoby vystupují přímo z moře a dávají tak Garganu nezaměnitelný ráz. Pobřeží je poseté jak malými rybářskými vesnicemi, tak i stále populárnějšími rekreačními středisky. Své návštěvníky ohromuje křišťálově čistým mořem, zátokami s nádhernými plážemi, vápencovými útesy, jeskynními systémy, piniovými háji i starobylými městečky s jedinečnou atmosférou. Celý poloostrov je dnes chráněnou krajinnou rezervací.

 

Peschici - jedna z nejmenších, ale zároveň nejhezčích vesnic v oblasti. O Peschici se říká, že je skutečnou perlou poloostrova Gargano. Je to především díky jeho nádherné poloze na skalnatém útesu, pod kterým se nachází mořské jeskyně. Na první pohled vás uchvátí bílé domy z kamene a typické křivolaké uličky, jejichž základ vznikl již ve středověku. Při procházce starým městem vás jistě zaujmou charakteristické obchůdky a řemeslnické dílny všeho druhu.

Rodi Garganico - původně řecká osada a také jedno ze čtyř historických městeček Gargana. Toto půvabné městečko vás okouzlí především historickým centrem, jež je obklopené skalním masivem. V Rodi Garganicu je nádherná široká písečná pláž s možností provozování vodních sportů. Na severu nedaleko městečka se nachází dvě velké laguny – Lesina a Varano. Najdete zde také jeden z přístavů, odkud je možné se vypravit na nedotčené Tremitské ostrovy, jež jsou rájem potápěčů.

San Giovanni Rotondo - vnitrozemní městečko umístěné pod horou Monte Calvo dosahující výšky 1056 metrů nad mořem. Město je významným poutním místem, kam se sjíždějí davy věřících, kteří tu hledají uzdravení. 

Vieste - snad nejkrásnějším městečkem na Garganu. Je postavené na skalnatém poloostrůvku s typickými kamennými bílými domy a úzkými uličkami. Z pevnosti ve Vieste, kterou dal postavit Fridrich II., je nádherný výhled na pobřeží. Na zdejší asi 10 km dlouhé pláži najdete místní dominantu, kterou je bílý, 25 m vysoký vápencový monolit zvaný „Pizzomunno - Vrchol světa“. Vítr a voda zde zpracovaly vápenec a vymodelovaly do něj jedinečné tvary. Podle legendy je skála mládencem, kterého nechaly zkamenět žárlivé mořské sirény.

Určitě stojí za pozornost lodní výlet podél pobřeží. Dobrodružnější povahy si mohou zapůjčit motorový člun vybavený světlomety do jeskyní a prozkoumat pobřeží sami :-)

 

—————

Zpět