Prána

12.04.2013 11:50

 

Prána je životní síla, vitalita, energie, která proniká a proudí vším, co existuje. Je v nás i kolem nás, je nezbytná pro život.

Přijímáme ji dechem, potravou, vodou, sluncem, nasáváme ji celým povrchem těla.  Řídí veškeré tělesné funkce a tělo ji zase dále vyzařuje do okolí. Pránu, která námi proudí – naše vyzařování neboli „auru“ – mohou ostatní zřetelně cítit. Druh tohoto vyzařování je ovlivněn naším myšlením a cítěním a také naším biorytmem i tělesným stavem. Proto je možné z aury vyčíst duševní neklid, vnitřní napětí a různé nemoci, nebo naopak harmonickou rovnováhu těla, mysli a duše.

Prána sama je naprosto čistá a neutrální, tak jako je čirý pramen řeky. Na své cestě však řeka přijímá nejrůznější látky, a tím se kvalita její vody mění. Stejné je to i s pránou. Do těla vtéká čistá prána, jaká však z něj vychází, závisí na dané osobě, na jejích citech a vlastnostech, ale také na stravě, kterou přijímá, na místech a na společnosti, kde se pohybuje. Kvalita prány, která z člověka vyzařuje, působí na jeho okolí i na něho samého.

Podstatou jógy je schopnost zadržovat pránu a pracovat s ní. Pokud s pránou dobře pracujeme, přináší zdravé tělo a klidnou mysl. Naopak poruchy pránického toku se projevují jako nemoc, ať už na fyzické nebo mentální úrovni.

Vitalita toho, kdo žije šťastně a spokojeně, roste. Takový člověk vyzařuje sílu a přenáší ji i na své bližní. Proto bychom se měli stále snažit o to, abychom vyzařovali pozitivní pránu.


Zdroje: Tajné nauky Tibetu - Eduard Tomáš, Jóga v denním životě

 

 

 

 

—————

Zpět